Przekaż dar fundacji
Zobacz dzieci obdarowane przez
Fundację JACKY ASSOCIATION
Produkty z Polski

Sierocińce i domy dziecka w Polsce potrzebują pomocy

Fundacja JACKY ASSOCIATION jest stowarzyszeniem charytatywnym utworzonym w Paryżu przez Edytę Gilbert. Ma na celu pomoc dzieciom osieroconym oraz sierocińcom w Polsce i osobą znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej np. po powodziach.

Stowarzyszenie JACKY ASSOCIATION zajmuje się zbiórką oraz wysyłką do Polski darów dla dzieci: odzież, ruchomości, produkty higieny (pieluchy dziecięce, mydło, szampony...), zabawki, artykuły plastyczne itp.

Na świecie pełnym potrzeb zwrócenie uwagi na los tych dzieci oraz przynoszenie im pomocy jest gestem zasługującym na wdzięczność. Cieszymy się ogromnie z każdej oferty pomocy i wsparcia ze strony osób dobrej woli. Posiadamy jedynie nasze uśmiechy, żeby Państwu podziękować za radość jaką sprawiacie Państwo tym dzieciom. Mamy nadzieje, że nasze kontakty nie wygasną, wręcz przeciwnie, posłużą do wzmocnienia naszej całkowitej i prawdziwej przyjaźni. Niech więc uśmiechy naszych podopiecznych będą skromnym podziękowaniem. „Jeśli tylko jeden raz, Oświeciłeś smutne życie Sprawiłeś chociaż raz, by ktoś smutny się uśmiechnął, Wypełniłeś zadanie anioła na ziemi.”

Wspomaganie dzieci w potrzebie - powołanie Edyty

Edyta jest Polką, urodzoną w Krakowie. Po śmierci ojca zaprzestała studiów na Wyższej Szkole Pedagogicznej w Krakowie. Aby zarobić na życie wyjeżdża do Francji, do przyjaciółki swojej matki, która proponuje jej prace porządkowe.

Edyta ciągłe myślała o powrocie do Polski, gdzie chciała kontynuować studia pedagogiczne oraz zajmować się tym, do czego czuła powołanie: pomoc dzieciom w potrzebie. Ale zanim zdołała to osiągnąć, rodzi swoje pierwsze dziecko.

Narodziny Fundacji dla osieroconych dzieci w Polsce

Edyta tworzy Fundację JACKY ASSOCIATION, aby nadać kształt swoim działaniom. Z pomocą wolontariuszy z Paryża organizuje transporty, by przesyłać licznym sierocińcom z Polski wszystko to co jest im potrzebne.

Ale tym dzieciom brakuje rzeczy najważniejszej, której nie można znaleźć okazyjnie: uczucia, poczucia bezpieczeństwa, rodziny. Ile to razy Edyta czuła, jak jej pęka serce, jak wówczas w sierocińcu w Kraśniku Fabrycznym, widząc dwutygodniowe porzucone niemowlęta, oczekujące na próżno, aż ktoś weźmie je w ramiona.

W celu pozyskania funduszy i kontynuowania pomocy na rzecz sierocińców, Edyta, której akcja stowarzyszeniowa nie jest subwencjonowana, organizuje corocznie elegancki bal charytatywny w prestiżowych salonach Vianey.

Nie ma jednak mowy o niewłaściwym wydatkowaniu. Edyta pragnie pokazywać pozytywny obraz polskiego narodu, wspólnotę, która potrafi się zorganizować i też dobrze się bawić. Zaprasza kucharzy z Polski, często przyjaciół lub członków rodziny, którzy przyjeżdżają, by przygotować tradycyjne polskie dania. Dochody z tego corocznego polskiego wieczoru umożliwiają licznym dzieciom wyjazd na wakacje, przynajmniej raz w życiu.

W 2003 roku Edyta wpada na pomysł stworzenia polskiego sklepiku w Paryżu, w którym sprzedawane produkty polskie są importowane bezpośrednio z Polski, i co za tym idzie, są tańsze niż gdziekolwiek indziej we Francji i dzięki temu może samodzielnie utrzymać biuro fundacji w Paryżu.

TRANSPORT:

Edyta pośredniczy także w sprzedaży biletów autokarowych na przejazdy do Polski regularnej linii autokarowej SINDBAD na teren całej Polski. Współpracuje również z firmą APOLLO, zajmującej się przewozem osób i towarów na trasie Polska - Francja, Francja - Polska.

Jeśli chcielibyście Państwo przekazać dar Fundacji Jacky
na rzecz osieroconych dzieci z Polski, prosimy o kontakt

Pomoc w adopcji osieroconych dzieci z Polski.

Do Fundacji Jacky zgłasza się regularnie z pomocą 7 sierocińców polskich (istnieje ich w Polsce ponad 700! ) sprawujących pieczę nad 30 - stką podopiecznych. Największym życzeniem Fundacji i jej Pani Prezes jest ułatwić pomoc w adopcji tych dzieci z Polski. W tym celu, Fundacja Jacky potrzebuje do dyspozycji środki materiałowe - dary w postaci odzieży, dary pieniężne – ale również ludzkie, jak wolontariusze, rodziny francuskie i polskie celem wsparcia adaptacji i integracji dzieci.

Zapraszamy Państwa do kontaktu z nami celem zaoferowania Państwa pomocy oraz darowizn na rzecz osieroconych dzieci z Polski.